Hannie Schouten
Hoedenmaakster
Belvliet 4
1462 NL Middenbeemster.
Telefoon: 0299 681657
E-mail: Schoutenj@quicknet. nl
 
Startpagina
Informatie
Eigen werk
Agenda
Werk Cursisten
Workshops
Deelname aan:
Chapeau
 

Chapeau! voor Hannie!

Verslag van een cursus hoeden maken
Het was leuk, gezellig en lang niet zo moeilijk als gedacht"
Verslag door Erny van de Kleut

     

 



Hannie leert haar cursisten van de hoed en de rand

Een van de cursistes van Hannie Schouten, maakte een reportage van cursus hoeden maken in november 2003. Zelf geen hoedendraagster wilde ze het toch eens proberen en maakte een hoedje voor een goede vriendin. Ook maakte ze foto's van de hoedjes die in dat jaar door Hannie's cursisten waren gemaakt

     

Een hoed voor een bruid

 

 

Hoeden zijn in! Steeds meer dames ontdekken dat het dragen van een hoed zeer verzorgd staat. Vooral bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een huwelijk worden hoeden gedragen. De bruid kiest dan voor zo'n prachtige hoed in plaats van de traditionele sluier en de moeder van de bruid wil daar dan ook niet bij achterblijven en kiest iets in een gedektere tint

     
Toch verschijnen er steeds meer hoeden in het straatbeeld. Een hoed dragen wordt dus steeds leuker gevonden. Maar... een mooie hoed is nogal prijzig, dus worden de Eurobiljetten nog wel eens een keertje omgekeerd voor ze aan een dergelijk kledingstuk worden uitgegeven. Wie heeft er ooit wel eens aan gedacht om zelf een hoed geheel naar eigen smaak te maken? Dat kan namelijk bij Hannie Schouten in Middenbeemster. Het maken van een hoed valt eigenlijk heel erg mee. Daarom hieronder het verslag van week tot week.
De keuze aan kleur en materiaal en modellen is groot. Voor een vilten hoed heeft Hannie vele tinten in voorraad, van helder rood tot zwart, cognac, groen, blauw, grijs enzovoort. Zo onbewerkt lijken het meer grote zakken van vilt of wol. Ze worden 'klokken' (viltcloches of viltcapelines) genoemd. Een hoed begint dus bij het uitzoeken van een kleur en daarna van de mal: een bolhoed, wat platter, wat minder hoog of een gleuf. Ook heeft Hannie diverse mallen voor randen. Met deze mallen kunnen alle gewenste modellen worden gemaakt.
     
 
     
Bij deze cursiste valt de keuze op een bordeaux-rode 'klok'. Het stoomapparaat wordt aangezet. Het vilt moet namelijk eerst door en door nat zijn.De 'klok' wordt dan over een mal getrokken. Voor het model van deze hoed wordt de rand afgeknipt.
Deze cognackleurige klok wordt de rand niet afgeknipt, maar wel over een aparte mal in model getrokken
     
 
     

De 'klok' wordt over de mal getrokken en gespannen door het vilt vast te zetten met punaises.
 
Afknippen van een rand is niet altijd nodig. Dat hangt af van het model. Deze gleufhoed krijgt
een naar beneden staande rand. Omdat er
zoveel punaises geprikt moeten worden, is een hamertje soms erg handig!
     
 
     
 


Een nieuw leven voor een hoed
Sommige cursisten blijken al wat hoeden in de kast te hebben liggen, die ze nooit meer dragen. Ze zijn eigenlijk niet meer zo modern of men is er op uitgekeken.

De maakster van deze donkerbruine hoed is bezig met het spannen van een rand over een mal met een golvende rand.

     
 
     
 

Hoedenspanner
Hannie kreeg van een van haar cursisten een aardig voorwerp, namelijk een ouderwetse hoedenspanner. Het begin van een verzameling?


Tot zover het verslag Wie een idee wil krijgen wat er allemaal tot de mogelijkheden van hoedenatelier Hannie behoort, staan op deze pagina een aantal hoedjes die zij allemaal zelf maakte